Mendix is een toonaangevend low code platform dat bedrijven in staat stelt om razendsnel applicaties te bouwen. En dat met minimale programmeerkennis. Een geliefde tool voor zowel kleine startups als grote multinationals die wendbaar willen blijven in een steeds veranderende markt. Maar hoe begin je met Mendix en haal je er het maximale uit?

1. Optimaliseer je data model

Een goed opgezet datamodel legt de basis voor goede prestaties van je applicatie. Je wilt daarom het liefst beginnen met het identificeren van alle entiteiten en relaties die je nodig hebt.

Gebruik de “associations”-tab in Mendix om relaties tussen entiteiten efficiënt te modelleren. Denk aan het gebruik van referenties in plaats van duplicatie van gegevens om redundantie te minimaliseren. Zo creëer je een robuust en schaalbaar datamodel dat de robuustheid van je applicatie bepaalt.

2. Maak gebruik van Microflows en Nanoflows

In Mendix heb je de beschikking tot zowel microflows als nanoflows voor het definiëren van logica in je applicatie. Microflows zijn die op de server worden uitgevoerd en zijn ideaal voor complexe logica en integraties met externe systemen.

Nanoflows worden op de client in uitvoering gebracht en zijn perfect voor snelle, interactieve gebruikerservaringen. Door deze twee slim te combineren ben je goed op weg  de prestaties te optimaliseren en een soepele gebruikerservaring op gang te brengen.

3. Implementeer best practices voor beveiliging

Mendix’ ingebouwde beveiligingsfuncties om je data te beschermen zijn zeker de moeite waard om in te zetten. Kijk eens bij de module “Administration” om gebruikersrollen en rechten te beheren. Definieer toegangsregels op het niveau van entiteiten en attributen om ervoor te zorgen dat gebruikers alleen toegang hebben tot de gegevens die voor hen relevant zijn.

4. Integreer met externe systemen

Een van de sterke punten van Mendix is de mogelijkheid om naadloos te integreren met andere systemen. Daarvoor zijn er beschikbare connectors voor systemen zoals SAP, Salesforce en REST-API’s. Ze maken het mogelijk om gegevens uit verschillende bronnen te combineren en te presenteren in je Mendix-applicatie.

5. Maak kennis met de Mendix Community

Wist je dat Mendix een actieve en behulpzame community van ontwikkelaars kent? Maak dus dankbaar gebruik van forums, blogs en webinars om vragen te stellen, problemen op te lossen en best practices te leren. De community is een waardevolle bron van kennis en ondersteuning, vooral voor beginners. Je zult merken dat veel andere ontwikkelaars tegen dezelfde uitdagingen aanlopen en vaak zijn er al oplossingen en tips beschikbaar.

Hét IT-traineeship zonder vooropleiding

Ben jij een geboren IT’er maar niet het papiertje dat stelt dat je gekwalificeerd bent? Geen zorgen! Bij Qquest leiden ze je intern op, om vervolgens aan de slag te gaan bij tal van interessante opdrachtgevers.

Hier leer je door te doen, maar allereerst wordt je intensief begeleid en zijn er vele ontwikkelingsmogelijkheden die op je pad zullen komen. Zo ben je altijd op de hoogte van de nieuwste technieken en best practices in de wereld van low code development. Bezoek https://www.qquest.nl/werken-bij/it-traineeship/ voor meer.